Bugun...



‘’YAŞADIKLARI ACI TATLI ANILARI ARTIK YIKILIYOR’’

Onlar Kader şartlarının öteleştirdiği ve hayatlarında bir tarafının eksik olduğu çocuk yetiştirme yurdunda ki geçmişin çocukları, bu günün büyükleri kader arkadaşları

facebook-paylas
Güncelleme: 25-07-2020 16:45:45 Tarih: 20-07-2020 03:15

‘’YAŞADIKLARI ACI TATLI ANILARI ARTIK YIKILIYOR’’

Kimlerden bahsediyoruz; Acılar defterinin tozlu sayfalarında isimleri bazen yurt görevlileri tarafından konulan, bazen ismi yazılmış ama anne babası ölmüş yâda hayat şartlarına yenik düşmüş anne babaları bulunamayan sicil numarası verilmiş o günün tebessümden uzak  çocukları,bugünün büyükleri yetiştirme yurtlarında kalan insanlardan.

Türkiye’de 30 Haziran 1920 de Ankara da kurulan Çocuk hizmetleri Genel Müdürlüğü birçok çocuğun sıcacık yuvası olmuştur.

Bu yurtlarda yetişen çocuklar devlet tarafından okutulup kurumlarda iş kapısı açılmıştır. Kurum Askerliğinde ve evliliklerinde yalnız bırakmamış, bırakmamaya da devam etmektedir.

İşte bugün haberimizin Manşetine konu olan; geçmişin çocukları bugünün büyükleri Uşak Çocuk Esirgeme Yurdunun kalbi güzel yüreği sevgi dolu insanları ve yıllara meydan okumuş kurum binası.

 Uşak’ta 1970 yılında kurulan ve  2009 yılına kadar birçok çocuğun hayat hikâyelerine tanık olmuş, Çocuk Yetiştirme yurdu. “2009 yılında yetiştirme yurtlarının kapatılmasının ardından Sevgi evleri kimliğine kavuşmuştur.Daha iyi şartlarda hizmet sağlayarak günümüz Türkiyesinde takdiri hak etmiş kurum haline gelmiştir.

Öte yandan bu kurumdan ayrılmalarına rağmen devlet tarafından yalnız bırakılmayarak,Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma, Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği (YADER) kurulmuştur.

Ülke genelinde yaklaşık 100 bin hedef kitlesi ve aileleriyle birlikte 300 bin kişiye ulaşan bir kesimi kapsayan(YADER) Uşakta da devletin koruması altında yetişmiş yüzlerce kurumda kalmış bugünün büyüklerine iş kapısını açarak onlara hayatlarını devam ettirmelerinde rol oynamış, onlar da devletine vefa borçlarını bu vesile ile ödemişlerdir.

2010 yılında Uşak iline temsilciliği verilen, Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma, Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği (YADER) Ferhat Kaçar’ı Başkan seçerek halkasına bir il daha eklemiş oldu. Yaklaşık 6 ay Başkanlık yapan ‘’Kaçar görevini şuan da Başkan olan, Coşkun Çetin’e bırakarak yönetimde kalmaya devam etti.

Her sene buluştukları (YADER) yöneticileri bir birine o kadar bağlılar ki; düğünlerinde cenazelerinde, bir birlerini yalnız bırakmıyorlar. Onları bir birlerine bağlayan sıcak yuvaları Yetiştirme yurt binasının yıkılıp yenisin yapılacağı bu günlerde yıkılmadan, biraraya gelerek, kurum binasın önünde toplandılar.

O günleri yad eden bu günün büyükleri geçmişin yurt çocukları, duygularına hakim olamadılar. Hepsi ayrı ayrı hikâyelerini bizlere anlatırken; kimisi kitaplarına kaplık yapmak için yere atılan poşetleri yıkayıp defterlerini kapladıklarını, kimisi haytalıklarını, kimisi yaramazlık yapınca ayaküstü ceza aldıklarını söylerken yaşam mücadelemizi ve toplumda kendimize saygınlık kazanmamızda en büyük değer bu kurum Çalışanları ve Kurum binası olmuştur dediler.

Son kez bina önünde toplu bir şekilde Fotoğraf çektiren (YADER) yöneticileri ve üyeleri bizleri de davet ettikleri Cafe de soğuk ve sıcak içecekler eşliğinde sohbetlerini devam ettirdiler. ÜLKEM HABER AJANSI olarak (YADER) yönetimine başarılarının devamını diler, nice güzel etkinliklerde omuz omuza olmalarını temenni ederiz.

ÜHA / Uşak

Haber: Ramazan Arıbıçak







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI