Bugun...



ATATÜRK'ÜN PARTİSİ CHP 97.YAŞINI KUTLADI

Cumhuriyet Halk partisi nin kuruluşunun 97.yılı nedeniyle Türkiye geneli eş zamanlı kutlama yapıldı. Uşak 15 Temmuz Şehitler Meydanında toplanan CHP Uşak il ilçe kadın kolları, gençlik kolları ve partili üyeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okumasının ardından anıta çelenk bırakıldı. Çelenk bırakma töreninin ardında CHP uşak İl Başkanı Dr. Ali Karaoba’sın açıklaması yaptı.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-09-2020 12:41:32 Tarih: 09-09-2020 11:18

ATATÜRK'ÜN PARTİSİ CHP 97.YAŞINI  KUTLADI

Başkan Karaoba’ konuşmasına Türkiye'de bağımsızlığın, özgürlüğün, çağdaşlığın ve demokrasinin yılmaz savunucusu, bu alandaki aydınlık bakışlı, siz yurtsever insanların da üyesi olmaktan onur duyduğu partimiz Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşunun 97. yılını kutlamak için toplandık; sözleriyle başladı. Cumhuriyet Halk Partisi Uşak İl Başkanı Dr. Ali Karaoba’ sözlerine şu cümlelerle devam etti.

CHP, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923'te önce "Halk Fırkası” adıyla kurulmuştur. 1924 yılında "Cumhuriyet Halk Fırkası", 1935 yılında ise "Cumhuriyet Halk Partisi" adını almıştır.

1927 yılında "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik" ve "Laiklik"

CHP'nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 yılında "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir,

CHP. Kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk'ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve Ulusal Birliği sağlayan Partidir. Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni biçimlendirmiştir.

Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir„ ikinci Dünya Savaş sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye'nin demokratikleşme surecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür.

1950'Ii yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına da öncülük etmiştir. Bu kapsamda temel hak ve özgürlükleri geliştirme mücadelesi vermiştir- 1960'11 yıllarda Türkiye'nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte CHP sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde "ortanın solunda  konumlandırmıştır. 1970'li yıllarda ideolojisini 'demokratik sol' kavramıyla tanımlayan CHP, önerdiği sosyal reformlarla "düzen değişikliğini hedeflemiştir. Bu süreçte CHP. "devlet partisinden" "halkın partisine', düzen partisinden" "değişimin partisine• dönüşmüştür.

Türkiye Cumhuriyeti'ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma , sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen CHP bu çerçevede Uluslararası ölçekte faaliyetlini Sürdüren Sosyalist Enternasyonal ve Avrupa Sosyalistler Partisine de katilim sağlamıştır. Çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerlen Olan "özgürlük. Eşitlik. dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme'

 

kavramları içinde bulunduğumuz dönemde CHP'nin Türkiye'de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve Programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır.

Atatürk: "Benim iki büyük eserim vardır. Biri Cumhuriyet Halk Partisi, diğeri Türkiye Cumhuriyeti'dir” diyerek partimize verdiği değeri açık bir şekilde ifade etmiştir.

CHP. emperyalizme karşı 1920'Ierde verdiği savaşı bugün de sürdürmektedir. Son yıllarda AKP yürüttüğü yanlış dış politikalar yüzünden bugün bölgemizde en sıkıntılı ülke konumuna geldik,

Emperyalizmin temsilcisi rolünü üstlenenler, Türkiye'yi hızla bir çıkmazın içine sürüklemektedirler. "Yurtta barış, dünyada barış” felsefesini benimseyen CHP'liler bu kötü gidişe kesinlikle "dur!” diyecektir,

Onur ve gururla görev aldığım, şerefle rozetini taşıdığım Partimizin  kuruluş yıldönümünde başta Ebedi Genel Başkanımız Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, yitirdiğimiz tüm genel başkanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyor, 97 yıl boyunca partimizin büyümesi, güçlenmesi için yılmadan ve bıkmadan koşturan, emek harcayan bütün örgütlerimizi, tüm Cumhuriyet Halk Partilileri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

CHP Uşak II Başkan'ı

Dr Ali KARAOBA







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI